Історія Біблії. Книга Вихід

Книга Вихід є другою книгою Старого Заповіту та іудейської Тори. Невідома точна дата написання цієї книги, але іудейська традиція говорить, що цю книгу власноруч написав Мойсей у період XV – ХІІІ ст.. до н.е. Сучасні дослідники Біблії та біблійної археології припускають, що книга Вихід була записана приблизно XІV – ХІІІ століть до. н.е.

Книга Вихід розповідає про формування окремої обраної нації. Котрою керує єдиний Бог. Саме в книзі Вихід Господь дає людині перші закони (заповіді). Також Бог виводить людину із рабства. Рабство у цій книзі можна по різному тлумачити: алегорично і буквально. З однієї сторони Бог виводить людину з матеріального рабства (земного), з іншої сторони Бог показує шлях для людини, як знищити у собі гріховного раба.

Центральними темами книги Вихід є:

Обраність Мойсея

Кара Господня

Вихід із єгипецького полону

10 заповідей

Обраність Мойсея

Обраність Мойсея була визначена зазделегіть, ще до його народження, адже євреї вірили, що прийде людина, яка визволить весь народ від єгипетського полону. Біблія говорить, що Мойсей був знайдений у річці дочкою фараона і вихований як справжній єгипетський фараон. Виховуючись в родині фараона Мойсей тісно був пов’язаний із майбутнім фараоном, котрий з приходом до влади зробив реформу в єгипетській релігії. І започаткував своєрідний монотеїзм. Тобто віру в єдиного Бога Атона.

Цікаво, що три великі релігії світу: іслам, християнство та іудаїзм по різному тлумачать постать та роль Мойсея. Для християн Мойсей, є духовним лідером, котрий зумів здолати рабство та вивести свій народ із полону. Мойсей для  християн  швидше не воєначальник та лідер армії та народу, а духовний пророк, котрий приніс всьому людству заповіді Божі .

Для євреїв Мойсей був не тільки духовним пророком, але й світським лідером, котрий зумів консолідувати та об’єднати всі 12 племен євреїв в єдину націю. Тому Мойсей для євреїв став основоположником єврейської нації, котра отримала як світського так і духовного лідера. Мойсей не тільки створив націю євреїв, він також вів своєрідний кастовий поділ на євреїв світських та духовних. Таким чином виникло повноцінне духовенство та єврейська теологія, яка перетворила народні вірування євреїв у повноцінну національну релігію єврейського. народу. Тому роль Мойсея для єврейського народу найбільша всіх інших духовний та світських лідерів єврейського народу за всі часи існування цієї нації.

Великою заслугою Мойсея було формування біблійного тексту, а також єврейська традиція приписує Мойсею п’ять книг ТаНаХу (Старого заповіту), Саме ці п’ять книг для євреїв є найбільш святими і називаються Торою. До речі, Тора свята книга не тільки для євреїв та християн, але і для караїмів. Котрі визнають Тору єдиною сакральною книгою, а Мойсея найвеличнішим пророком людства.

Для мусульман Муса (Мойсей ) є великим пророком Аллаха, котрий був вчителем та пророком народу Ізраїлю. Часто мусульмани роблять з пророки Муси (Мойсея) моральний приклад для віруючих. Мусульмани називають Мусу расуль (великий ) пророк, котрий зумів за допомогою волі та сили Аллаха вивести свій народ із єгипетського полону. Іслам показує пророка Мусу великим моральним учителем та співбесідником Аллаха. Тому роль Мойсея для Караїмів, християн, мусульман, іудеїв величезна. Якщо Авраам був першим пророком ісламу, іудаїзму та християнства, то Мойсей є великим пророком який від Бога дав людині перші релігійні закони та настанови.

Кара Господня

Кара Господня це покарання Бога людей котрі пішли проти його волі. Насправді Бог карав і у книзі Буття, можемо згадати потом, знищення Содому і Гомори, а головне покарання вигнання людини із раю та втрата матеріального безсмертя. У книзі Вихід описується кара Господня, або 10 кар. З однієї сторони, яка роль цих кар для християн, адже Господь робив ці кари для спасіння євреїв? Роль величезна, адже кара Господня це не тільки матеріальне покарання але і духовне. Ми можемо згадати перше покарання Бога, вигнання людини з раю. Практично всі релігії світу вважають Бога творцем та своїм батьком, то кожен батько має право покарати своїх неслухняних дітей. Тому кара це лише покарання, але смерть людини. У розумінні книзі Вихід, 10 кар це покарання за непослух єгипетського народу. Але потрібно розуміти, щоб Бог дуже сильно покарав єгиптян, але він не знищив їх повністю . Кара Божа може розумітися як покарання і як випробовування. 10 кар – це покарання, а от вигнання людини із раю випробовування подальшої віри людини в Творця.

Вихід із єгипетського полону

Вихід із єгипетського полону – це визволення обраного народу із жорстоко рабства. Для єврейської традиції вихід з рабства це своєрідне формування власної національної свідомості. Також вихід євреїв став для них найбільшим релігійним святом під назвою Песах. Більшість християн помилково вважають, що термін пасха це власне християнський термін. Насправді Песах – це єврейський вихід або паска. Саме напередодні Песаху був розіп’ятий Ісус Христос. Християни вірять, що Мойсей вивів народ із рабства, а Христос дав всьому світу віру в єдиного Бога і показав Божу любов.

10 заповідей

10 заповідей це своєрідне законодавство для євреїв, а пізніше для християн. З часу отримання 10 заповідей іудаїзм отримав своє перше розуміння Бога та закони Бога, по котрим потрібно було жити кожному єврею. Християни також визнають 10 заповідей, адже Ісус Христос навчав, що він прийшов не ламати закон, а доповнити його. Коли Мойсей отримував закони на горі Синай його народ робив безчинства і поклонявся іншим Богам. Це показує суть заповідей, адже Бог дає ті заповіді, які дійсно зроблять його народ обраним.

Книга Вихід дає віруючій людині зрозуміти сутність свого буття, та дари Бога. Для невіруючої людини книга Вихід може бути своєрідний книжковим «блокбастером», де є пригоди, покарання, спілкування люди з надприродним. Тому кожному своє.

Ігор Дмитрук

Поділитися з друзями
портал Wake Up Media
Додати коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.