Перший сезон серіалу Mindhunter «Мисливець за розумом»

Вийшов перший сезон серіалу Mindhunter «Мисливець за розумом». Всього 10 серій, чотири з них поставлені великим сучасним режисером Девідом Фінчером. Загалом події в ньому розвиваються повільно, наступний сезон повинен краще розкрити незавершені сюжетні повороти. Серіал знімали по мотивах мемуарів кримінального психолога Джона Дугласа і Марка Олшейкера. Цікаво спостерігати за життям головного героя, молодого агента ФБР, який вміє влізати в голову злочинців, але не надто розуміє оточуючих його людей.

Вражає в цьому проекті новаторський підхід персонажів. Агенти Форд і Тенч, так само як їхні реальні прототипи Дуглас і Олшейкер досліджували серійних вбивць, брали в них інтерв’ю. Діалоги уявязнених нелюдів стосувалися деталей вбивства, а після нього і знущань над мертвими жертвами. Все це робилося для того, щоб зрозуміти, чому маньяки вчиняли звірства.

Згодом заявдяки старанням двох ентузіастів, кримінальна психологія поповнилася новими класификікаціями. Цікаво, що головні герої, вважають, кращою мірою покараня для таких психопатів довічне ув’язнення. Серіал 18+, репліки маньяків доволі моторошні. Дивлячись цей проект, ловив себе на думці, якщо серійний вбивця не тільки фізично знищує людину, а потім ще її гвалтує, чи розчеленовує, то як можна його вважати людиною? Цікаво , що ці потвори були переконані в власній унікальності. Звірства, які після ліквідування живої істоти вони вчиняли, будь-яка тварина не здатна зробити. Знову ж постає питання,чи гуманно їх тримати в неволі.? Начебто режисер і сценаристи натякають на смертній карі для описаних потвор.

В одному з діалогів американський маньяк Ед Кемпер стверджує, що він, якщо б захотів, то ніколи б не попався . Той самий психопат є розумною істотою, з великим айкью, він мило говорить з охоронцями, гарно веде себе в в’язниці, але не розкаюється в злочинах. На мій погляд, ці потвори не заслуговують на довічне ув’язнення. Якщо психопат знищив людину, а потім розчеленував її, згвалтував, то на жодне спасіння, навіть християнське неповинен сподіватися, адже така істота втрачає право називатися людиною.

Тільки ліквідація цієї недоістоти може бути гуманною. Незважаючи на тематику, роздуми героїв, серал не вийшов шедевральним. Це не кращий проект Фінчера, але й не найгірший. Наступні сезони повинні показати більше. Найцікавіше було побачити як спілкування з психопатами вплинуло на головних героїв.