Логан (Logan).Трагічність героя

Логан є перш за все, не однією безкінечною екранізація коміксів, а серйозним, драматичним кіно про розчарування, старість, біль, страждання і смертність людини. Найбільшев ньому  виділяється шикарна акторська гра Хью Джекмана, Патріка Стюарта і дівчинки Дафни Кіні!

Героям Логана хочеться співпереживати, вони не ходять в дурнуватих костюмах, їхні рани не завжди заживають, персонажі помирають.

Джеймс Менголд зняв кіно про самотність, смертність кожної людини, життя, якої наповнене болем, печаллю і залишками надії на краще. Фільм можна назвати песимістичним, але герої боряться за своє життя, наче персонажі трагедій. Розважають бойові сцени Логана, насилля показене справжнім, шкіра розривається, кінцівки відсікаються, Відчувається болісність ран, які виникають від нанесення ударів, пострілів тощо. Елементи бойовика в фільмі, на мою думку, для відведення уваги від драми.

Нарешті ніяке Всемогутнє Зло не хоче захопити світ, немає надмірного пафосу, безглуздого гумору. Кіно поєднує артхаус, вестерн, роуд муві і трішки бойовика. В фільмі є мінуси: діри в сюжеті, деякі сцени затянуті, на мою думку забагато екшену, лишній лисий сусід Логана (дарма його задіяли в сюжеті). Плюси: хороший саундтрек, чудова операторська робота, професійна режисура. якісний монтаж, прагнення головних акторів зробити незабутніми своїх персонажів.Злодії в кіно працють за гроші, військові хочуть покращити способи знищення собі подібних, корпорації націлені на контроль за споживачами, а решта людей ходяь на роботу, розважаються і не замислюються над своїм життям.

Ні Чарльзу, ні Логану не протистоять команди людей в тріко.
Мало не викликає скупу чоловічу сльозу вимушена безпомічність, втрата пам’яті, самоконтролю старого Чарльза (йому за 90), відчай від незбутих надій Логана, алкоголізм і хвороба Альцгеймера в людей, які були наповненні величезною силою волі. Час і Смерть не зупиняються, а йдуть за слідом головни героями фільма.

В кіно є не тупий гумор, в основному чорний, хоч проступає і світлий інколи. Немає сцен після титрів, вона б тільки зіпсували враження. Фільм наповнений брутальністю, сумом, тугою. Не всі персонажі з Логана виживуть, не всіх врятують, не всім допоможуть. Джеймс Мелгонд свідомо не робив хепі енд, він всіх попереджав, що не знімав фільм для підлітків чи дітей.

Через Логана проходить мотив пісні Джоні Кеша “Hurt” (Біль). Майстерно показується здатність на самопожертву навіть в розчарованих героях. Кіно прагне налаштувати глядачів на людяність, довіру, збереження надії. Відсічення частин тіла не основа фільма, навпаки режисер наполягає на тому, що насилля не є виходом. Джеймс Мелгонд створив один з найдраматичніших фільмів по коміксах, а Хью Джекман, Патрік Стюарт показали трагічність на рівні шекспірівських персонажів.

Тарас Клок