«Останній Джедай» (Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi). Нове і призабуте старе

Подивився довгожданий для мене «Star Wars: The Last Jedi». Мої враження доволі суперечливі. Якщо оцінювати його як окреме кіно, не пов’язане з старими Зоряними війнами, то вони доволі непогані. Але в порівнянні з “Новою Надією,” “Імперія наносить удар у відповідь” , “Повернення джедая”, то «Останній джедай» гірший. Особисті враження такі: більшість сюжетних поворотів не задовольняють.

Старі «Зоряні війни» і перша «Матриця» – це  твори мистецтва, які надихнули спрямували мене вивчати філософію і тренуватися. персонаж майстра Йоди – це взагалі архетип Наставника, Вчителя, Тренера, Сіквели 21 століття цих фільмів, не такі продумані, цікаві, натхненні.

«Останній джедай» має багато плюсів: звук, візуальне наповнення, сюжетна лінія з персонажем Рей, деякі сцени з Люком Скайвокером, чудова гра Дейзі Рідлі (вона, на мою думку, буде дуже сильною актрисою в майбутньому, якщо не потоне в франшизі Стар Ворс) і несподівано Марка Хеміла. З ностальгічного найбльше радує поява майстра Йоди (на хвилин 10 від сили). Погане в Зоряних Війнах: Принцеса Лея не виглядає як героїня старої трилогії, ( особливо те, що з нею зробив сценарист), на пригоди інших пероснажів нецікаво дивитися, вони то з’являються, займають час на екрані, помирають.

Найголовніший мінус, не покадрова копія старих сцен, а нерозкритий новий імператор Сноук (в попередній частині Енді Серкіс більш інтригуючий і таємничий), Адама Драйвера не сприймаю як нового Вейдера, він на місці в Джармуша, але не в ролі «істерички» та ображеного підлітка.

Люк Скайвокер в старій трилогії талановитий учень, який вчився в майже ідеального Наставника, став Боягузом, вчитель з нього Поганий, таке враження, що всі уроки Майстра Йоди він проігнорував, замість того щоб стати мудрим Джедаєм, не вдосконалився після “Повернення Джедая”, а піддався депресії , відчаю, інфантилізму і страхам. Моє враження таке, що сценаристи старалися в «Пробудженні Сили» і в «Останньому джедаї», але баблодойка продюсерів не дозволяла поглибити, розширити, сагу. Дісней хоче, щоб одна історія продовжувалася в нових декораціях з перезнятими сценами, а гроші будуть йти. Це все робить фільм атракціоном, а не мистецтвом.

P.S. Нові Зоряні Війни в усьому поступаються геніальній другій частині Blade Runner 2049.

Поділитися з друзями
портал Wake Up Media
Додати коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.