Потойбічне життя в фільмі «Куди приводять мрії» (What Dreams May Come)

 Фільм «What Dreams May Come» (Куди приводять мрії) створений по однойменному творі Річарда Метісона американським режисером Вінсентом Вордом в 1998 році. Кіно вражає неперевершеними візуальними ефектаими, які відображають дуже правдоподібно потойбічне життя.

Чудово зіграли актори: Робін Уільямс, Аннабелла Шиорра, Макс фон Сюдов, Кьюба Гудінг Молодший. Цікавий сюжет по сценарію Роберта Беса розвивається плавно, а потім розходиться різними стежинками.

Вінсент Ворд зняв кіно  про любов, яка не помирає, а продовжує існувати і в Пеклі, і в Чистилищі, і в Раю. Фільм втілює ідею Платона про дві половинки. Головний герой – лікар Кріс закохується в свою майбутню дружину Ені, яка стала художником. Він продовжує її любити, незважаючи на всі трагічні обставини: хвороби, сімейні конфлікти, загибель близьких.

Кіно «Куди приводять мрії» можна порівняти з «Божественною комедією» Данте Алігєрі. Ту ми так само спостерігаємо за мандрами головного персонажа крізь простір, час і смерть. Потойбічний світ дивовижно і цікаво демонструє операторська робота. Едуарда Серри. Музика композиторів: Еніо Маріконе, Альфреда Шнитке, Марка Сноу,  Майкла Кеймена доповнює подорож сучасного героя за своєю Еврідікою.

В фільмі спостерігаються алюзії (вказівки) на: «Одісею» Гомера, міф про сходження Орфея Аїд, подорож Данте з Вергілієм в «Божественній комедії», «За закритими дверима» Жан Поль-Сартра, «Гамлета» Вільяма Шекспіра та ін. В усі епохи людям було цікаво, що з ними станеться після смерті. Відповіді намагалися давати «Єпос про Гільгамеша», Єгипетська книга мертвих, Платон, «Бардо Тхедол» (Тібетська книга мертвих). Подорож в Пекло, Рай, Чистилище завжди була популярною темою, яка хвилювала життя.

В англійській мові мрії і сни є двома значеннями одного слова «dreams». Тому історія показана в фільмі могла бути і галюцинацією вмираючого мозку. Можливо весь сюжет був тільки видінням для милосердного і благородного чоловіка.Режисер, наче показує сон головного героя Кріса, чи демонструє його мрію, віру в життя після смерті.Незважаючи на трагічні обставини  «Куди приводять мрії» наповнений світлом, добротою, надією.

Рай в фільмі замальовується легкими натяками. Ми споглядаємо гармонію, мир, єдність. взаємопрощення. Набагато детальніше кіно втілює інфернальні (пекельні) образи. Тут є річка забуття, подорож на човні з провідником, водойма наповнена тінями душ померлих людей. Режисер демонструє   це місце, як вмістилище всіх страхів людини. Самотність, зневіра, відчай, потворні краєвиди присутні там.  Чистилище режисер описує, як місце, де душа очищується. Вона має зрозуміти свої помилки, покаятися, відправитися далі.  Рай – це безмежна Любов, Світло, Теплота. В пеклі відчувається максимальна трагічність людського існування. Гумористичні елементи режисер припас для Чистилища, адже без вміння посміятися над собою неможливий ніякий розвиток.

Слід зазначити, що фільм мало оцінили критики. Він отримав нагороди за візуальні ефекти. На жаль кіноексперти не змогли знайти драматичності в цьому без сумнівів невизнаному шедеврі. Звісно, що неясно чи потойбічне життя є таким, яким воно нам демонструється в творінні Вінсента Ворда.  Можливо все не так. «What Dreams May Come» – це  тільки спроба зазирнути за горизонт, мрія, а може цікавий і повчальний сон, який залишає незабутні враження після пробудження.

Тарас Клок

Поділитися з друзями
портал Wake Up Media
Додати коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.