Патріарх Філарет благає не допустити закриття церков УПЦ Київського патріархату на окупованих територіях

Нещодавно духовний лідер Української православної церкви патріарх Філарет мав нагоду звернутись до світової політичної громадськості про недопуск можливої узурпації, насилля та цькування, різноманітних форм правопорущення релігійної свободи в окремих районах окупованих територій Донецької та Луганської областей.  У канцелярії патріарха в українській столиці повідомляють, що лист патріарха адресований країнам-учасникам Мінського процесів щодо можливих утисків вірян Київського патріархату на окупованих територіях.

Нагадаємо, що згідно з законодавчими положеннями самопроголошених квазідержавних утворень «ЛНР/ДНР», усі релігійні спільноти, що функціонують на територіях впродовж одного місяця повинні були пройти реєстрацію згідно «з законами республіки». У випадку недотримання усіх належних процедур і скасування реєстрації, релігійна громада позбавляється не лише статус-кво юридичної особи, але й майна. Сама ж діяльність релігійної громади – розформована і поставлена під табу; самі ж служителі культу – депортовані.

У листі патріарх нагадав не лише на протиправність таких кроків та дегуманізацію державно-суспільних відносин окупованих територій, але й про сам факт невизнання бутафорних республік у світовому політикумі. До того ж – реєструватись у так званому «республіканському» законодавстві означає порушувати українське законодавство, що де-факто недопустиме. При цьому патріарх звернувся зі словом до ієреїв церков Московського патріархату проявити людинолюбство, увесь спектр християнських чеснот у відношенні до релігійних меншини і припинити провокації з посяганням на свободу совісті та віросповідання.

Поділитися з друзями
портал Wake Up Media
Додати коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.